Recept topping botercrème of roomkaas
Botercrème of roomkaas?
- Botercrème is wat romiger en proeft wat zwaarder. Roomkaas wat lichter en frisser
- Botercrème smaakt op vele cakes. De roomkaas is het lekkerst op de carrotcake
Topping botercrème maken
Nodig :
- Steelpan, 2 kommen, garde, mixer, spatel en eventueel spuitzak
Ingrediënten :
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram poedersuiker
- 45 gram bloem
- 240 ml melk
- 1 tl vanille extract
Werkwijze :
- In de steelpan : melk en hierin zeef je de bloem
- Klop de bloem met een garde door de melk zodat er geen klontjes in zitten
- Zet dan pas het vuur aan en breng aan de kook terwijl je erin blijft roeren
- Als het kookt, het vuur lager zetten zodat het mengsel kan indikken
- Na ongeveer 5 minuten is het dik genoeg
- In een kom (nr 1) : Doe het mengsel van de steelpan in een kom en dek af met plastic folie
- Laat deze dan afkoelen tot kamertemperatuur
- Zorg dat er geen klontjes inzitten, anders nog even door een zeef drukken
- In een andere (grotere) kom (nr 2) : mix of klop de boter en poedersuiker luchtig
- Voeg dan vanille extract toe en meng tot alles glad is
- De afgekoelde kom nr 1 mag nu toegevoegd worden aan kom nr 2
- Dus het mengsel melk/bloem mag nu bij mengsel boter/poedersuiker/vanille extract
- De mengsels nu nog een paar minuten goed door mixen
- Zet kom nr 2 dan ongeveer 30 minuten in de koelkast
- Nu is de botercrème klaar voor gebruik
- Kan gestreken worden over een cake of versierd met een spuitzak
- Haal hem op tijd uit de koelkast zodat hij wat zachter wordt voor verwerking
Topping roomkaas maken :
Nodig :
- Een kom, garde of lepel, spatel en eventueel spuitzak en mixer
Ingrediënten :
- 200 gram roomkaas
- 100 gram poedersuiker
- 50 gram boter
Voorbereiden
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is zodat er geen klontjes ontstaan
Werkwijze :
- In een kom : Meng hierin de roomkaas, boter en poedersuiker
- Meng tot een romige crème. Kan met de hand of mixer op lage stand
- Roomkaas kan met spatel over carrotcake verdeeld worden of met de spuitzak
- Roomkaas op carrotcake? Zet de carrotcake met deze topping voor het serveren nog een uur in de koelkast om op te stijven