Recept Victoria Sponge cake (Geïnspireerd op een recept van Mary Berry)
Porties:
- +- 8 tot 10 personen
Nodig :
- 2 ronde bakvormen van 20cm
- Met de aangegeven ingrediënten kun je dus meteen 2 bakvorm van 20cm vullen
- Ik had zelf maar 1 vorm van 20cm, halveerde daarom de ingrediënten vd cake en bakte 2x
- Heb je een grotere bakvorm? Voeg dan wat meer van de cake ingrediënten toe
Voorbereiden :
- Verwarm de oven voor op 180graden
- De randen van de 2 cakevormen invetten en bedek de bodem met bakpapier
Ingrediënten :
Voor de cakes (Dit is dus voor het vullen van 2 cakevormen van 20cm)
- 4 eieren
- 225gram kristalsuiker
- 225gram zelfrijzend bakmeel
- 225gram boter op kamertemperatuur
- 2 eetlepels bakpoeder
Voor de vulling :
- Aardbeien of frambozenjam
- Zelfgeklopte slagroom (potje250ml)
Werkwijze :
Cake maken:
- In een kom : de eieren, suiker, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en boter
- Mix tot glad mengsel, maar mix niet te lang door
- Verdeel het mengsel over de 2 bakvormen van 20cm. Afwegen niet nodig, komt niet zo nauw
- Of bak eerst 1 cake en daarna de 2e (deel dan wel eerst ook de cake ingrediënten door 2)
- Strijk het mengsel in de cakevormen glad met een spatel
Cake bakken en afkoelen :
- Bak de cakes in 25 minuten in het midden van de oven op 180 graden
- Laat ze daarna in de vorm afkoelen
- Ga daarna met een mes langs de randen vd vorm en draai de vorm met cake dan heel voorzichtig om op een afkoelrek
Cakes samenstellen :
- Klop eerst 250ml slagroom. Gebruik niet teveel suiker hierbij
- Cake 1 plaats je op de kop op een bord/serveerplank/taarttray
- Hierop smeer je de jam. Niet te weinig want dan proef je het niet goed genoeg
- Hierop smeer je de slagroom
- Cake 2 plaats je met de bovenkant bovenop cake 1 en de vulling
Tips!
- Ik gebruik altijd minder suiker en halveerde deze voor het maken van het cake beslag
- Door de jam wordt het toch al heel erg zoet. Ook de slagroom zoette ik maar heel erg licht
- Doe heel erg voorzichtig met de gebakken cakes, ze breken nogal snel
- Leg ze daarom op een egale ondergrond
Suikertip!
Zelf eet ik zoveel mogelijk zonder toegevoegde suikers. Voor mijn gezin bak ik wel met suiker, maar gebruik altijd maar de helft, of zelfs nog iets minder suiker, dan aangegeven in het recept. Probeer het ook eens uit. In het begin misschien minder lekker, maar de smaak van gebak met minder suiker went snel en is natuurlijk iets gezonder.
Voor deze Victoria Sponge cake gebruikte ik maar 100 gram suiker.