Recept Clotted cream (Dit recept is geïnspireerd op een recept van Rutger bakt)
Tijd :
- Zelf clotted cream maken kost nogal wat tijd. Daarom 1, maar nog beter 2 dagen vooraf beginnen
Voorverwarmen
- Voorverwarmen op 80 graden (niet op de hete lucht stand)
Oven :
- Neem een ovenschaal van +- 20x15cm
- Schenk hierin een halve liter slagroom in zodat de laag room ongeveer 2 cm hoog is
- Neem volle slagroom bv van een boerderijwinkel. Geen UHT (extra lang houdbare)!
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze 12 uur in de 80 graden oven
Koelkast:
- Na 12 u oven kan de ovenschaal eruit en afkoelen tot kamertemperatuur
- Laat de folie erop
- Zet de ovenschaal dan minimaal 5 uur (maar een nacht mag ook) in de koelkast
Na 5 uur of een nacht :
- De bovenste laag is nu stevig en dik geworden
- Alleen deze bovenkant is de clotted cream!
- Schep de clotted cream bovenlaag plus korstje eraf en roer deze kort door elkaar
- De onderste laag die achterblijft in de ovenschaal is vocht en geen clotted cream
- Dit kun je gebruiken als vervanger van melk in (bak)recepten
In potjes :
- Doe de clotted cream in brandschone potjes (of kook ze even uit)
- Maximaal 1 week te bewaren in de koelkast of je kunt het invriezen
Snellere clotted cream maken:
Clotted cream met mascarpone
Klop 250 milliliter slagroom op met mixer lobbig en klop er dan 125 gram mascarpone door
Clotted cream met crème fraîche
Klop gelijke hoeveelheden mascarpone en crème fraîche door elkaar met mixer of hand tot gladde en lobbige room